Potomstvoto na Aleksandar

Published in Republic of Macedonia (FYROM) - Political debates and analysis - 18 May 2016 23:49 - 4

“Загубив се,материјално пропаднав,мојата политичка кареира ја започнав како чорбаџија а ја завршив како слеп сиромав.Децата се веќе 10 години без моја помош и лишени од помошта на заедницата поради мене.Му наредив на синот да прекине со студиите од економски причини. Жената ја упропастив наполно и таа се разболе.Изгубив 9 години личен живот, истргав најмизерни понижувања,осуден сум за тоа што не сум го сторил,од глад сум паѓал во несвест,сум издржал 9 години казна,ќе излезам поголем злосторник од германските гестаповци кои го запалија целиот свет.Од сето тоа ми остана човечкото достоинство,и тоа сакаат да ми го земат.Јас не жалам оти ќе умрам,само ми е мака што немам време да напишам некои работи кои што историјата на Македонскиот народ треба да ги одбележи,не затоа што јас сум учествувал во тие настани,треба да знаат како се одвиваала борбата за нашата слобода и да знаат кој и зошто гинел и кој што направил за неговоата слобода.“
     - Методија Андонов Ченто
http://makedonija.name/images/history/twentieth_century/cento.jpg
Методија Андонов - Ченто (17 август 1902 – 24 јули 1957) —македонски национален борец, деец и политичар и прв претседател наПрезидиумот на АСНОМ. Често, поради неговата функција на претседател на Президиумот на АСНОМ, Ченто се именува и како прв Претседател на Македонија.

Support

ATEHTATOPOTPortuguese soldierSHAAAAAGGYMihaTwister

Comments (4)

o7
слава му
ezenje .. o7
o7