Coffee and Cigarettes

zeph - Newspaper from Romania -

Published in Romania - Financial analysis - 12 May 2016 06:10 - 17

Stimabililor, va invit la o dezbatere, cu economia RO scoasa la tabla.

    Pentru inceput, sa recapitulam evenimentele din eRev care au condus la situatia actuala:
- pe 8-9 Mai au loc reduceri de 25% la upgrade-ul de fabrici si TG; 
- nivelul de slarizare creste cu peste 300% (imediat dupa perioada de discount pe piata salariala apar oferte de munca de 30 RON, pana atunci maximul fiind undeva in jurul valorii de 10 RON, cu o valoare medie de 8 RON
- euforia dureaza 4 zile, (pana cand aflam ca cel mai mare angajator din RO estimeaza ca in  aceasta seara va ramane fara fonduri salariale, neputand sustine grilele din cauza lipsei de lichiditate pe piata de RON)

    Ce s-a intamplat efectiv in aceasta perioada:
- noile salarii concentreaza forta de munca spre 2-3 mari producatori
- productia marita nu duce la o scadere - normala -  a pretului 
- tranzactiile de produse au loc in gold, pe piata neagra. Masa monetara de RON este blocata in conturi. (in situatia in care aceleasi produse cumparate cu 1g pe piata neagra - pe piata din RO acestea ajung sa valoreze 3,5 gold la o rata de schimb de 1g pe 100 RON
- in conturile trezoreriei, singurii bani care mai intra sunt cei din WorkTax, banii din VAT fiind neglijabili ca valoare. 
- se cere scoaterea RON-ului din trezorerie si a-l achizitiona ulterior pe gold pentru a sustine salariile, (suma de 2500 RON adunata pana acum in trezorerie, la calculele facute publice ajungand pentru 1,3 zile de salarizare )

    Ce trebuie si ce urmeaza sa se intample:
- sa se scoata RON-ul din conturi facand atractiva piata de produse in detrimentul popularei piete negre
- sa se transforme salariile din RON in gold si sa se plateasca prin donatie individuala de catre angajator catre salariati
- sa se printeze RON la o valoare stabilita de ¬1 gold/100 RON

Pe final, tin sa mentionez ca aceste aspecte nu sunt noi, au mai fost ridicate si in alte situatii; Radu Brinzan  puncta foarte bine situatia pietei din eRev in general si din RO in special in acest articol. 
Avem solutii mai bune? Ce putem face pentru a iesi din situatia aceasta?
Va astept cu idei si comentarii, chiar si propaganda, in comentarii!

Support

Comments (17)

Pe piata se vinde doar paine, Romanii nu prea au bani de tancuri/heli Smile Cei care au bani prefera sa cumpere de pe piata neagra, deoarece piata monetara nu este stabila. Un exemplu simplu: Vrei sa cumperi 200 heli q5 cu 14 Gold, ai de unde sa cumperi 1400 RON la 0.01? NU!
efectiv problema a aparut ca urmare a concentrarii economiei intr-un oligopol. o mana de jucatori care detin mai mult decat restul la un loc, ca sa inteleaga toata lumea.
donatie de gold si printare de roni prin lege de issue
BattleHero, macar ai incercat sa pui pe piata la acele preturi? Sincer eu nu am vazut. Si ma uit la painea pe care o ai la vanzare, nu are nici o legatura cu pretul la care o vinzi pe gold. Dar plangem cu totii ca nu sunt RONi pe piata.
Esti sigur zeph? http://prntscr.com/b36kdr Painea a stat pe la ~0.7 ron de vreo luna pe market, pentru ca astea erau preturile atunci , nu s-a vandut nimic. Tankuri q5 pun mereu la 4.5 ron, foarte greu se vand, la fel si heli q1-q2-q5
Am citit si recitit si nu vad nicio solutie . Doar printarea de Ron ... Nu vom putea egala preturile de pe piata neagra fiindca productia la noi e la jumatate; sa se plateasca salariile in gold (la negru) ar fi o solutie dar Romania nu va mai primi taxele aferente. Oare am putea fi cinstiti incat sa platim salariul in gold si sa platim saptamanal o taxa catre stat !?
Atata timp cat avem o piata monetara stabila si sunt oferte de ron la 0.01g iar la cumparare o rata stabila de 1g =101 RON, nu este nici o problema cu piata neagra sau salariile in gold.
BattleHero, tu dai 500Q5 paine la 1 gold, dar pe piata o ai la 0.7 RON pe unitate. La 500 unitati tu vrei sa castigi 350 RON si te intrebi de ce nu se vinde?
BH, piața de food Q5 nu a stat la 0.7. În ziua 118 a fost prima dată când a scăzut sub 1, două zile a stat la 0,995. Abia ieri a ajuns la 0,7. Prețurile le am între orele 20-21. Nu cred că în alt interval a fost la 0,7, altfel nu ai fi zis că a stat la 0,7 o lună pe market. Și știu asta pentru că urmăresc piața de food și cumpăr numai de pe piața noastră.
@quentin, am pus de multe ori food la 0.7 RON , ia intreaba-l pe adytzu , cate paini q5 a cumparat de la mine? Smile) asta e problema, ca nu statea mult pe piata. Am zis o luna orientativ, nu stiu sigur cat a trecut. zeph, dau 200 paini la 1g, nu 500, 200 paini = 2000 energie. Oferta cu 250 la 1g a fost strict pentru jucatorii noi.
Eu am luat informatia din comentariul cuiva de pe chat, nu am stiut ce anume conditii erau pentru oferta... Totusi, pretul normal ar fi de 0,56 RON pe unitate de food Q5 ca sa fie atractiva piata si sa iasa din anonimat RON-ul de care ai nevoie.
am pus acum cateva ore Food q5 la 0.55 RON in caz ca nu ai observat Smile
nu, m-am uitat doar cand am scris articolul si am luat informatiile de pana atunci. Tankuri si Heli nu pui? Smile
asa da! Laugh
BH e prima data cand vad paine q5 pe piata atat de ieftin, este mai ieftina decat orice q pe unitatea de energie, chair acum este asa, de dimineata si zilele trecute, cea mai ieftina a fost q2 sau q3. te asigur ca la pretul acesta vei face rost repede de ron, problema e sa-ti si ajunga sa platesti salarii de 30 de ron cum zici.
Si..s-a dus painea. Nu stiu cine a cumparat-o pe toata dar..un nesimtit a facut-o Smile) asta patesc daca o las asa ieftin.
v