Dilema 9

Published in Romania - Social interactions and entertainment - 04 May 2016 21:57 - 5

Carte, cărți = Scriere cu un anumit subiect, tipărită și legată sau broșată în volum (precizare despre tema discuției făcută pentru cei născuți cu mouse-ul în mână și pentru cei ce așteaptă cu sufletul la gură să le intre o carte bună: măcar doi popi înainte de decartare).    Am observat că editurile autohtone nu consideră că este necesară reclama pentru cărți. Oare Humanitas, Polirom, Trei, Curtea Veche ar săraci dacă ar plăti spoturi de 15-30 de secunde care să-și facă loc printre avalanșa de detergenți, absorbante, telefoane mobile și iaurturi cu proprietăți purgative? Chiar dacă cărțile vândute în plus ar amortiza doar costul reclamei, tot ar merită efortul.  Dar nici măcar reclama n-ar rezolva o altă problemă: cum aflăm care sunt cărțile pe care n-ar trebui să le ratăm? Eu am norocul să am un prieten care citește enorm și îmi mai spune și mie când descoperă ceva mai de soi. M-am gândit că n-ar fi rău să fac un fel de top al lecturilor mele din ultima vreme. 
1. Flori pentru Algernon - Daniel Keyes

2. Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

3. Furnicile - Bernard Werber

4. Ceasornicarul orb - Richard Dawkins

5. Meseria de a trăi - Cesare Pavese

6. Poarta - Frederik Pohl

7. Casa cu o mie de etaje - Jan Weiss

8. Pupa Russa - Gheorghe Craciun

9. Usa interzisa - Gabriel Liiceanu

10. Răul - Jan Guillou

 Orbitorul lui Mircea Cărtărescu nu mi s-a părut potrivit să-l bag în top, pentru că după părerea mea este o carte de alt calibru (mă refer la întreaga trilogie).    Recunosc că această postare are un resort mai degrabă pragmatic decât altruist. Adică mi-aș dori să aflu ce cărți v-au atras atenția în ultima vreme și credeți că ar fi demne de recomandat și altora. 

Support

Comments (5)

1. Accidentul. Orasul cu lumini (Mihail Sebastian), 2. Sub luna de șofran (Nicole C. Vosseler), 3. Silozul (Hugh Howey), 4. Cartea soaptelor (Varujan Vosganian), 5. Școala zeilor (Stefano Elio D Anna), 6. La umbra rodiului (Tariq Ali), 7. Demonii vântului (Daniela Zeca-Buzura), 8. Șarpele cu pene (D.H. Lawrence), 9. Dragostea în vremea holerei (Gabriel Garcia Marquez), 10. Sărbătoarea țapului (Mario Vargas Llosa) - MAGISTRALĂ
Din astea am citit doar Silozul de Hugh Howey. Termin acum Solenoid-ul lui Cartarescu si ma apuc de Lumea si demonii ei de Carl Sagan.
Mai e și Silozul.Începuturile, dar nu e chiar așa bună. Efectul surpriză s-a dus în Silozul.
Hello!
svc