За този човек чували ли сте?

4 - Published in Bulgaria - Political debates and analysis - 5 months ago

28.12. 1856 г. – роден Удроу Уилсън, 28-ми президент на САЩ, Нобелов лауреат.
На мирните преговори през 1919 год. президентът на САЩ ЗАЩИТАВА БЪЛГАРИЯ. Той изиграва ключова роля страната да се спаси от подготвения пъклен план. Предвидено е, разделяне на България на три района, които да са подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния. Този политик на практика осуетява плана за ликвидирането на България като държава и отстоява оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в българските държавни предели. Негови са паметните думи, че по-скоро ще напусне конференцията и Париж, отколкото да се съгласи с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало.
За БЛАГОДАРНОСТ - днес малцина го знаят...
Той НЯМА паметник, за разлика от личности и армии СЪСИПАЛИ СТРАНАТА ни.
За разлика от тук, в света и САЩ той е оценен и тачен. 
За работата му по постигане на мир е удостоен с Нобелова награда за мир още в 1920 г., а с лика му е най-големият номинал на банкнота в САЩ - 100 000 долара. 
Усилената работа и притеснения се отразяват на здравето му. На 25 септември 1919 г. претърпява удар, който остава незабелязан за обществото, но само след седмица, на 2 октомври следва втори, който довежда до сериозна загуба на способностите му. Тогава, жена му, Едит Уилсън, се превръща в негов секретар и тя решава кои въпроси да се отнесат до него и кои да се решават от членовете на кабинета.
През 1921 г. Уилсън и жена му напускат Белия дом, а на 3 февруари 1924 г. издъхва. Съпругата му го надживява с 37 години и умира на рожденния му ден, 28 декември, в 1961 г.

И малко коментари под статията:

Страно е как руският”братски”народ винаги е гледал на нас като плячка.А американци мислят за нас като велик народ с бъдеще.Има и други правили за нас много,като Магахан.На чийто гроб пише”Спасителят на България”.

Хубаво е поне, че в София има уличка, носеща името на Доминик Мърфи, който по времето на цялата Първа световна война е бил ръководител на американската дипломатическа мисия в България. Мърфи добросъвестно е информирал президента Уилсън за България, за българския народ, за българската история и т.н.

Злокобният план за подялба на България е съставен от гръка Венизелос и одобрен от сърби,румънци, английския премиер Лоид Джорж и френският Клемансо.Президент Уилсън е наистина спасител на Отечеството.Сам срещу всички.Позор е,че след 100 год. няма паметници и улици на неговото име.

Добре че поне в Пловдив някой се е сетил да кръсти една уличка на негово име ...

Support

astragtc

Comments (4)

V
Интересно авторът на първия коментар колко руснаци познава на живо. По-скоро руските братя политици, постъпват спрямо нас според интересите си. Същото правят и българските политици. Smile вот.
Реално обикновените руснаците идват надъхани да освободят братския народ от турците, но както си е навсякъде в реалния живот, за съжаление обикновения човек няма общо с политика и партията или квото там е, която го управлява в момента. На тях им е натъпкана същата пропаганда, както и на нас в главите Smile
Russia, actually already SSSR at that time, didnt even participate in the peace negotiations in Versailles and Neully even more in that time it was attacked by the USA, UK and France, they had hard time to help themselves not to speak of Bulgaria. Also the infernal plan to divide Bulgaria by Romania, Greece and Serbia never existed, perhaps some temporary occupation until Bulgaria pays the war damages. But regarding Serbia France already strictly forbid any plans of Serbian ocupation in 1918. so Serbia certainly didnt ask for occupation in 1919.