Didin kantun

Argrob - Newspaper from Croatia -

Published in Croatia - Warfare analysis - 23 Feb 2016 13:47 - 17

Svaka igra ima koja u osnovi nudi nekakvo bavljenje strategijom, ratovanjem, osvajanjem i zadržavanjem bogatstva, obično ponudi i mogućnost analize, predviđanja i kontrole budućih poteza.
Pokušajmo zamisliti utopijsku situaciju.

U igri su samo živi igrači, formirani u grupe okupljene u matičnim virtualnim državama. Varanja nažalost uvijek ima, jer ga je nemoguće u potpunosti iskorijeniti (ljudska je osobina), ali je toliko smanjeno da je u potpunosti nebitno. Poneki igrač može si priuštiti nešto bolji status kupovinom startne pozicije (moraju i vlasnici igre od nečega živjeti), ali i ta mogućnost nije neograničena i moguće ju je zanemariti, tj. može se nadoknaditi dužim vremenom igranja, brojem igrača ili jednostavnim igranjem nekih drugih uloga osim ratnika.


Divota, da se čovjek odmah zaleti i svim srcem zaigra.


I u takvom idiličnom okruženju događati će se pobjede i porazi, napadi i obrane, savezi. Igra je to, zar ne? Promatrajući nekoliko događaja posljednjih dana odlučio sam napisati par redaka, više kao osobno razmišljanje i razbibrigu, nego kao pametovanje o tome što i kako. Ako me se neki i sjete, ili prepoznaju moj nickname znati će kako nisam veliki taktičar. Uvijek sam pažljivo slušao one vičnije tome i brinuo se samo da pomognem koliko je to bilo u mojoj moći. Ono što me uvijek privlačilo je, kako procijeniti posljedice i na njih se referencirati kvalitetnim potezima.

Iako bez mogućnosti prave analize broja i učinkovitosti prošlih poteza nije lako predvidjeti ono što dolazi potruditi ću se u kratkim crtama.

http://i.imgur.com/lAzaevD.png


1. Početni status


Države A i B su najbrojnije. C ih donekle prati, a D,E,F,G,H,I,J,K,L,M, N i O iako drže korak polako zaostaju. P,R,S,T,U,V,Z,Y i X još uvijek imaju utjecaj i dobro nadopunjuju ali samostalno više ne mogu biti glavni faktor. Tu mi je abeceda popunjena pa ću ostale nazvati parne i neparne, nikako ne želeći ikoga uvrijediti, tek i samo jednostavno imenovati radi lakšeg postavljanja na stratešku ploču.


A, B i C uzdaju se u prirodnu snagu, ove od D do O moraju je nekako nadoknaditi (novac, oružje, savezništvo), a njima će se shodno interesu svoji lidera prikloniti ostale do kraja abecede.


Država A radi očekivani potez pa preuzima, zahvaljujući brojnosti, pozicije u neparnim državama i iz njih već prokušanom metodom formira jedinstveni um, koji ne izgleda kao savez jer to i nije, nego kao niz država koje jednako razmišljaju i jednako govore.


Država B bira malo drugačiji put, širi se, jača, sklapa savez sa C i pokušava zauzeti što bolju startnu poziciju. Njima se pridružuju D,E,F,G,H, i I kako bi osigurale opstojnost pred opasnim naletom velikog A.

Nasuprot njima J,K,L,M, N i O pridružuju se A, vidjevši u tome svoju priliku da poprave status u odnosu na slične po snazi, a tako i poprave vlastite resurse. O neparnima sve je već rečeno, a parne još ni ne znaju što ih čeka.


2. Veliki rat

I krene rat. Žestoki. Svom silinom B+C+D,E,F,G,H, i I napadaše A. Pomoć J,K,L,M, N i O jest stalna, ali nedovoljna. Prvi puta počinje se osjećati uloga neparnih, i za malo donesoše prevagu na A stranu. Ipak A je nakon iscrpljujućeg ratovanja izgubila. Traži se predah i mogućnost primirja.


3. Posljedice Velikog rata


Veliku smutnju unose države P,R,S,T,U,V,Z,Y i X. Neke se sviđaju onima iz kluba B+C+D,E,F,G,H, i I, ali koliko god to privlačno bilo, neke od P,R,S,T,U,V,Z,Y i X vole i one iz kluba A+J,K,L,M, N i O.

Zato se nažalost B posvadi sa C+D,E,F,G,H, i I jer je R željela privući par parnih.
G napadne J, ali R to ne odobri i pomoć izostane. Y u prijateljskom okruženju D, ne može krenuti na J iako bi to možda i rado napravila.
B se nešto oštri i protiv dojučerašnjih saveznika, i protiv nekih neparnih, ali polako odlazi svojim putem. 


4. Surova budućnost


A povlači za nos sve i za par dana nedefiniranog i upitnog mira vraća resurse, ponovno okuplja J,K,L,M, N i O i neparne i priprema osvetu. Sa J i neparnima riješiti će prijetnju sa zapada, a sama će sa ostalima krenuti prema jugu. Istok neće dirati, da ne pokvari mogućnost dogovora sa D i E.

http://i.imgur.com/ZWM6Wcq.png

Moj prijedlog rješenja nastale situacije ima dvije verzije.


Prva verzija rješenja:


Neka C+D,E,F,G,H, i I razriješe problem sa B i R dok nije prekasno. B ima na istoku svu silu neparnih, a R će tako zaštititi svoje parne. R se nažalost mora odlučiti oko J ili sve opet dolazi u pitanje, jer si je J jako dobra sa A, a A nikako neće biti mirna dok ne osigura zapad i jug. Ako D vjeruje Y neka je pusti iz zagrljaja da pomogne protiv J.
I ceterum censeo neparne treba pretvoriti u parne, inače nitko neće moći zaustaviti A.

Druga verzija rješenja:

Zajebite abecedu i igrajte se.

Lijep pozdrav i uživajte u igranju.

Argrob (still without Lioness)

Support

doObMarkosCorthodoxSRB

Comments (17)

da mi je vidit budale koje su ovo pažljivo čitale Cheeky
jebe lud zbunjenog haha
jebe lud zbunjenog haha
Lepo je videti Hrvata koji se oglasava i kad bitke krenu po zlu... Postovanje Wink Mislim da je trenutno najveci problem u ljudima koji vode zemlje, jer neke stvari dozivljavaju licno. Dan kada sam ja nudio nap, bilo je tapsanja po ramenu i sve je ok, sve sa razlogom da se zemlja A obrise. Onda kad se to dogodilo, kad sam se osetio izigrano, dogodilo se drugo, zemljama iz okruzenja trebalo je ponizenje zemlje A na papiru. Licno vas CP mene je ucenjivao sa 50 golda donacije na ime mira. Tu nastupa onaj faktor "licnog ega" ja sam ga odbio i rekao sa vama nema mira... Sreca, mene sad vise niko nista ne pita. Problem je sto zemlje BCD kakogod vec dogovaraju napove i planove, a vas ce pustiti da ispastate prvi, jer oni su na distanci i sigurni. Nije kasno za Balkanski savez... Al posaljite na pregovore nekoga ko nije supak... Eto, mozes ti doci... Srdacan pozdrav, imas sub, pisi cesce Wink
Osoba A predstavite se - ja sam Nikola Kalabić, geometar iz Valjeva Laugh
@Babo ja sam sretan jer ne želim da me se više pita. Ali da budem iskren, teško da bi ja pristao na ikakav Savez ili NAP. Poštujem i snagu i razum, ali nekako srce uvijek prevagne... Laugh
@mcmoox ti imaš veze sa onim... "je bio ovde"?
jasta, sad je dosao i ovde da bude, nije dosta sto je bio tamo :/
Pročitao članak, nešto shvatio, nešto ne.. xD Slabo pratim NAP-ove i saveze - jednostavno lupam tamo di je DO.. Cheeky Vote, sub od prije..
v s
Želim te aktivnijeg ovdje! Smile vote!
@eDarthVader gdje je to ovdje Laugh Pa aktivniji sa nego zadnje dvije godine u svim ostalim igricama Laugh
U našoj Lijepoj eNašoj Laugh Sviđa mi se članak, natjerao si me da mislim, to mi se sviđa. Daj se uključi u politiku, treba nam dobrih savjetnika. Meni osobno ne, ja tučem predsjedničku mirovinu ali ljudima koji dolaze... Laugh
War is inevitable. Laugh Brace yourself XD Tebra, veća glupost nije mogla biti učinjena, ali i to je u ljudskoj prirodi. Strah, prevrtljivost i gledanje svoga pedu-a, odnosno raditi poteze nadajući se da će se iz istih što više profitirati. Hrvati su imali dobar plan. Obrisati Srbiju, i držati je obrisanom, kako bi se što više onemogućio napredak novim igračima i na taj način, na duže staze, umanjila njena udarna moć. Međutim... Čim je EAGLE zapretilo sa Istoka, izabrali ste veće od 2 zla. Zarad opuštenije rata sa Ukrajinom i eventualno Japanom, zarad napada na Mađarsku i širenja Hrvatske, trenutnog jačanja, otvorili ste Pandorinu kutiju LOL. EAGLE je podigao Srbiju na noge ahahahha, i bojim se kao kod Crne rupe da se prešao event horizont, tačka bez povratka, i deeebeeelo ste se sj*bali XD XD Đavo je pušten iz Pakla hehehehe
A jesi ga napisao bilo mi mrsko citati.
s+v+c+s
genijalno Smile