Didin kantun

Argrob - Newspaper from Croatia -

Published in Croatia - Social interactions and entertainment - 13 Feb 2016 13:01 - 41

Nije mi bilo ni na kraj pameti uopće pisati u ovoj igri. Pa ipak, vrag ne da mira…

Poštujući naslijeđe u igranju ovakvih tipova igrica pisati ću na hrvatskom jeziku. Njime se najbolje služim, engleski mi nije jača strana. Tko hoće razumjeti će sa ili bez Google prevoditelja.


Prije nekoliko godina dovoljno sam se razočarao vjerujući kako većina igrača (ne i populacije), dijeli zajednički interes, ako ne ničim drugim onda samim time što se odlučila igrati istu igru. To se nije pokazalo kao potpuno ispravno razmišljanje, iako sam dobrim dijelom bio zadovoljan stečenim poznanstvima, iskustvima i komunikacijom.


http://i.imgur.com/X1VYb3F.png


I nakon ozbiljne stanke, skoro pa prestanka „igranja“ uslijedio je poziv za novu igru. Bez prevelikih obećanja i očekivanja, ali sa nadom da će sveukupno iskustvo ipak popraviti nedostatke, tako dobro definirane u svim sličnim igrama.

1. Izraziti osjećaj nacionalne i državne pripadnosti
Naglasak na takvom modelu, u svakoj igri definitivno rezultira brzim stvaranjem solidne baze igrača. Lako se okupljaju, ujedine i pronalaze zajedničke protivnike. Opterećenja iz stvarnog života ponekad ozbiljno ugrožavaju, meni osobno, prihvatljivi način komunikacije.

Ima svojih prednosti i mana, ali ako je to već tako odlučeno zašto može npr. RL Hrvat postati eRev Norvežanin prilikom kreiranja korisničkog računa? O Japancima, Česima, Saudijcima i ostalima nema potrebe pričati. Ovo je samo kao primjer, i nipošto mi nije namjera prozivati ikojeg igrača. 

Uvijek postoji izuzetaka, mnoge države imaju veliku dijasporu i oni bi sigurno bili zakinuti, ali zato postoje dobri mehanizmi u igri da se kasnije pripadnost državi promijeni. Jer dobro je težiti „povratku domu“, a loše i pogubno za države sa manjom populacijom igrača, kada su u samom startu napučene lažnim sunarodnjacima. To se uvelike i odražava na cjelokupnu sliku svijeta i nažalost eto dolazimo do druge boljke.

http://i.imgur.com/JgyhUSf.png

2. Botovi, multići, višestruki nalozi
Iako sam svjestan da je danas u svakom poslu profit važna, tj. najvažnija mjera uspješnosti, shvaćam zašto je vlasnicima interes imati što više igrača. Oni podižu rejting igrice, donose popularnost, a samim time privlače nove igrače i novu zaradu.

Ako je tome tako i botovi su potrebni da poboljšaju krvnu sliku populacije mogu se nositi sa time. Ali to onda zahtjeva brisanje zabrane, pa se to dozvoli svima i imamo ukupni rašomon živih i neživih. Ako to nije tako ni tada vam pravilo ne treba, osim kao napomena na papiru, jer sigurno postoje mehanizmi da se botovi zaustave.

Ima možda i par spretnih koji će uvijek sve zaobići, ali to se može svesti na količine koje ne utječu na globalnu populaciju ni svojim radom, ni svojom štetom. Botovi su kao stvoreni za prelazak na slijedeći problem.

http://i.imgur.com/JgyhUSf.png

3. Pay to Win
Uvijek postoje igrači koji u danom trenutku imaju veće mogućnosti. Nismo ni u stvarnom životu svi jednaki. Ja bi rado da imam 20 i da mogu pet puta za r . Ali nemam. Te razlike me ne smetaju, jer postoje mnogi i razumljivi i nerazumljivi razlozi za to.

Poanta je vrlo slična kao i kod botova, sa jednom „malenom“ razlikom. Platiti je dozvoljeno svima, pa ko želi ili ne želi, možete birati. Ali to nije protivno pravilima. Od kada i u kojem svemiru onaj koji plati da nešto dobije postaje „lopov, kreten i frustrirani magarac“, a onaj koji radi botove kako bi pokrao, postaje „heroj, genijalac i cool tip“.

Ma baš bi volio vidjeti što bi tom lopovu napravili da vam u tramvaju zavuče ruku u novčanik sa obrazloženjem da vi imate, a on nema. I za kraj ono što mene najviše smeta.

http://i.imgur.com/JgyhUSf.png

4. Statistika
Platio ja ili ne za igranje, potrošio sam neko vrijeme, i želim se zabaviti. Da bi se zabavio moram znati prihvatiti poraz i pobjedu. Tuga i jed kod poraza su razumljive, isto kao i veselje i zajebavanje kod pobjede. To i je draž igre.

Ali nema draži u tome da se osjećam prevareno. Svaka igra koja ne može jasno i čisto prikazati rezultate poraza i pobjeda ostaje u granicama muljanja, lažiranja i podilaženja. Pa bar ovdje nemamo nikakve kompleksne izračune.

Što bi bilo da morate kao kod preferansa računati i „juhu“ i „refu“ i „licitacije“. Bitke bi završile par sati nakon završetka. Ali bi bar imali na papiru sve bodove.


Lijep pozdrav i uživajte u igranju.


Argrob 
… onaj stari

P.S. Slika je samo da Ronin ne pita, gdje su slike.

Support

PalermoTannincomixvratarxNemeton

Comments (41)

vote Smile
v
v
o7
v
Pomalo...
v+s
Vote stari eRep friend o7
Vote!
i need to learn yugoslavian more to read this Sad
Nije da prozivas aki kako RL Rvat more bit u Norveskoj !?!? Ma bre gledaj svoj poso a mene pusti da se borim za svoju edomovinu Norvesku!
RL Rvati su po cilom svitu od New Zelanda na jugu do Kanade na sjeveru... Šta ovo znači? Ne kopčam: --> Što bi bilo da morate kao kod preferansa računati i „juhu“ i „refu“ i „licitacije“. Bitke bi završile par sati nakon završetka. Ali bi bar imali na papiru sve bodove.
umitsengul:i need to learn yugoslavian more to read this Sad --> that will not help you. I understand old Yugoslav, Serbian written in both alphabets, but I have often great difficulty of UNDERSTANDING Croatian. I can read every word in Croatian, understand every word in Croatian - yet meaning of for I read or hear in Croatian often escapes me.
biži dok nisi zaglibia, opet o/
@Dalmatae Poštovani, naglasio sam da nikoga ne prozivam, a žao mi je ako te to pogodilo. A gledanje svoga posla i borba za eDomovinu vrijedi i za tebe. Laugh
@Hrvat nažalost moj engleski nije tako dobar da mogu napisati razumljivi tekst. Ponekad je to teško i na hrvatskom Laugh Preferans je kartaška igra, nije tako popularna u Hrvatskoj ali sam je često igrao. Pojmovi su iz te igre i odnose se na računanje bodova u partiji.
hvala
vote i pozdrav iz rVenezuele Laugh
v+s
Argrob ma samo se zezam... nemem ja nista protiv pisanja .. svako more pisat sta oce Laugh Ti uzivaj a tko zna mozda se jednog dana svi vrate u svoje RL nacije ingame pa se ja i ti budemo borili za istu edomovinu Wink
v
o/
svaka cast Smile
a šta reći? kad svaka pi... oće bit neko važan i u virtualnom svitu. ja sam se nada da će admin odraditi bolji posal, al sad nakon misec dana ne bi se čudija da su plato i njegovi klošari napravili ovu igru da bi nas još bolje gulili. ono je nula ovo je nula, nažalost i nule su ovi koji rasturaju zajednicu na jednoj igrici da bi bili glavni. isto ka u rl. pušači kita i ovce. trećeg nema. jebe@ mu mater dvista puta ko pati biti legenda erepa ili ereva, otac eDomovine na virtualnom rumunjskom polunedefiniranom govnu. to je bolest i ništa drugo.
igran ovo i ono smeće i čekam oće li jedna od dvi igre krenit u nornalnijem smjeru. tamo se roza srca kupuju za cc, a ovi se neće nit potrudit oko osnovnih stvari. a nas 100 morona iz erep populacije smo već sva sranja otamo prenijeli ode
o7
znači da smo dosljedni Cheeky
Mudro zboris ko i uvijek Cheeky o7
o7
v +s o7
Svaka rec na svom mestu o/
@Hrvat ne kapiram sta si hteo reci... ako mozes da razumes srpski, nema nista sto te sprecava da razumes svaku rec u hrvatskom .. moraces to malo da mi pojasnis
07 moj Gene Cheeky
v
dobar članak prijatelju o/
De mi kupi 120 golda da dignem TC na q4 Laugh
Vote /sub ... extra text.. keep going Laugh
Кратко и јасно
o7
Ne bi bilo bitke bez mortkontre.
O Statlere moj ili si ono Valdorf bio. Pamćenje mi ostalo na balkonu :-)