Honos alit artes

Published in Hungary - Warfare analysis - 07 Feb 2016 08:28 - 10

Sziasztok! 

Bár már a harmadik napon beregisztráltam az erevollution szerverére és azóta is többé-kevésbé aktívan figyelem és követem a hazai és a nemzetközi eseményeket, mégis csak most döntöttem úgy, hogy megalapítom a saját újságomat, amelynek a "Honos alit artes" nevet adtam. A latin közmondás magyarra fordítva talán úgy fogalmazható meg, hogy "Az elismerés serkenti a tudományokat". Ez a közmondás amellett, hogy kifejezi az újságírással kapcsolatos ars poeticámat, egyben a magyarázata is annak, hogy miért csak most szántam rá magam az újságalapításra. Nyilvánvalóan anyagilag jobban megérte volna, ha rögtön, ittlétem első pár napjában létrehozom az újságot és beszállok a sub4sub-ként elhíresült őrületbe, ám én úgy voltam és vagyok ezzel, hogy én az írásaim minőségével szeretném majd kivívni az olvasók elismerését, még akkor is, ha így esetleg jelentős mennyiségű aranytól esek majd el, vagy adott esetben soha nem lesz meg a medálhoz szükséges előfizetői létszám. Éppen ezért igyekszem majd releváns és aktuális cikkekkel jelentkezni, amelyek esetleg valami plusz információt vagy plusz élményt adhatnak az olvasóközönségnek. 

A rövid bevezető után bele is vágnék a cikk lényegi mondanivalójába! 

Szóval, ahogy említettem, kezdetektől fogva figyelem az itteni eseményeket és az első néhány napos átmenet után kezdetét is vette az éles játék, már ami a nemzetközi politikát és a háborús modult illeti. Hazánk eddig nagyjából kimaradt a háborúk fősodrából, de aki legalább kétkattos szinten követi a fejleményeket, az vagy a DO-ból, vagy a térképre pillantva azt láthatta, hogy a szövetségeseink, illetve azok az országok, akikkel MPP-t tartunk fenn, nem állnak valami fényesen

Nézzük is meg, hogy kikkel van MPP-nk jelen pillanatban! 

http://kepfeltoltes.hu/160207/magyar_MPP_www.kepfeltoltes.hu_.jpg 

Itt rögtön magyarázatra is szorul néhány MPP hiánya. Korábban ugyanis többször harcoltunk a macedónok és/vagy a bolgárok oldalán. A két országot sajnos eltörölték a rájuk támadó görögök, illetve törökök, ami a játék szabályai következtében az összes MPP elvesztésével jár. Ez egyébként - szerintem - egy nagyon lényeges koncepcionális hiba a játékfejlesztők részéről. 

De haladjunk tovább az MPP-k mentén! 

Iránnak többségében a "mi oldalunkon álló" országokkal van MPP-je, ám szövetségi kapcsolatot tartanak fenn az ukránokkal vagy a grúzokkal is, amely államok az ellenséges oldalt, az EAGLE szövetséget támogatják. Ez, vagy a törökök balkáni lekötöttsége azt eredményezte, hogy Irán eddig érintetlenül tudott gyarapodni, sőt, néhány pakisztáni régiót meg is tudott hódítani. A további terjeszkedési lehetőségei azonban korlátozottak. 

Indonézia egyelőre szintén érintetlen és eredeti területeit birtokolja, azonban nem mutatkozik túl nagy aktivitás a részükről, így terjeszkedő háborúra sincs sok esélyük. 

Az angolok, a svédek és a spanyolok egyaránt az eltörlés szélén mozognak. A briteket a jóval erősebb lengyelek támadják, az ukránokkal és az írekkel karöltve, így a szigetországiaknak a kezdeti sikeres norvég hódítások után rövid úton leáldozhat a csillaga. A spanyolok a franciák ellen próbálnak védekezni, de mára már csak másfél régiójuk maradt, így sok esélyt nem látok a túlélésükre. A svédek, az angolokhoz hasonlóan többfrontos, litván és ukrán támadással szembesültek és szintén jelentős területeket vesztettek ezidáig.

Déli szövetségeseink, a szerbek is összeroppanni látszanak a bosnyák, török, horvát támadások alatt. Venezuela jelenleg birtokolja területeit, illetve korlátozott mértékben hódító háborúkat is tudott vezetni (kubai régiót hódított meg), ám területi integritását leginkább nem a saját erejének, hanem a szomszédos Brazíliával való jó viszonyának és MPP-jének köszönheti. A szövetségeseink közül kilóg a sorból a lengyel MPP, ugyanis ők technikailag az ellenkező oldalhoz tartoznak, azonban kezdetektől fogva jó viszony áll fenn a két állam között, így onnan talán nem kell támadástól tartanunk. 

http://kepfeltoltes.hu/160207/k_z_p-eu_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mit jelent számunkra szövetségeseink gyatra helyzete a gyakorlatban? Azt, hogy a közeljövőben újabb MPP-ket fogunk elveszteni és tovább gyengül a védelmi képességünk és erősen valószínűsíthető, hogy előbb-utóbb minket is elér majd az ellenséges szövetség támadása

Ha még általánosabban nézzük a nemzetközi trendeket, akkor azt láthatjuk, hogy van egy nagyjából összeállni látszó, velünk ellenséges tömb, ahol a legerősebb országok és a fizetőképes, valamint fizetni hajlandó játékosok többsége megtalálható. Ezek az államok egymással MPP-t tartanak fenn, így az egyes államoknál minden esetben 10-20 közötti MPP-vel kell számolni, amely szettben megtalálhatóak a legerősebb országok, így Ukrajna, Törökország, vagy éppen Görögország. A másik oldalon, tehát a "mi oldalunkon", pedig több, egymással szorosan össze nem kapcsolódó tömböcske áll, akiknek egymással nem minden esetben van MPP-je. Emiatt és az esetleges eltörlések miatt az egyes országok esetében 10 alatti MPP-vel lehet számolni. 

És akkor itt térnék rá, hogy ez miért is gond és miért hibáztak szerintem ezzel a játékfejlesztők? 

Az első probléma az, hogy a támadás ingyenes, hiszen mind az NE (Natural Enemy) javaslat, mind pedig a direkt csata megindítása ingyenes, az RW viszont fizetős és jelenlegi viszonyok között, szerintem túlzottan drága is. Ez tehát azt jelenti, hogy a játék jelenlegi állása szerint a védekező, vagy meghódított ország helyzete jóval nehezebb, hiszen ha nem tudja visszavenni/megszerezni a kezdeményezést a támadójától, akkor vajmi kevés esélye van felszabadulni, hiszen részben az eltöröltségből, részben a játék kezdeti szakaszából fakadóan, nem lesz pénze arra, hogy naponta RW-ket indítson és nyerjen meg a támadója ellen. De ha esetleg mégis, akkor jön a következő probléma, az MPP elvesztése eltörlés esetén. Ez egy újabb eszköz arra, hogy az elnyomott országok helyzetét nehézzé, szinte lehetetlenné tegyék. Ha ugyanis sikerül felszabadulni, semmi sem akadályozza meg a korábbi támadó országot, hogy ismét megtámadja a már MPP nélküli, egy régión sínylődő országot. És ilyenkor vagy nem is tud elég MPP-t megkötni a csata kezdetéig a frissen felszabaduló állam, vagy igen, de a támadónak akkor is csak egy, maximum kettő csatát kell megnyernie az újabb nullázáshoz, ami már komoly pénzügyi érvágás, ha rendszeresen megtörténik. 

És akkor itt jön be a harmadik probléma: a szövetségek egyenlőtlen elosztása. Ahogy nézem, a jelenlegi szövetségi rendszerek, már ha nevezhetjük így az alig egy hónap alatt kialakult szisztémákat, rendkívül egyenlőtlen sebzéselosztás biztosítanak és ebből kifolyólag garantálják a támadásban lévő ellenoldalnak a biztos és tartós sikert. Ez az a tényező, amiről az adminok nem, vagy csak közvetve tehetnek.

Ez a három tényező együttesen oda vezet(het), hogy a mi oldalunkon lévő államok el lesznek törölve és tartós eltörlés alatt, a feltámadás esélye nélkül fogjuk tengetni napjainkat. Borús jövőkép, ez tény, de sajnos a játék koncepciójába van mindez kódolva. 

Ez a fajta, egyenlőtlen elosztás az összes többi, ehhez hasonló játékban bekövetkezik/bekövetkezett előbb, vagy utóbb, de szerencsésebb esetben előtte azért megelőzi az érdemi játék fázisa is, amikor éles csaták, játékosvonzó és aktivizáló hadműveletek zajlanak világszerte. A játékfejlesztők szerintem elrontották ezt. Véleményem szerint az elején egy-két-három hónapig tiltani kellett volna az éles háborúkat annak érdekében, hogy pénzügyileg mindkét fél felkészülhessen és tartalékolhasson, vagy kiépíthesse a gazdasági bázisát, cégparkját, illetve megalakulhassanak a szervezett struktúrák, századok, kormányzati rendszerek, szövetségek, stb.  Ennek hiányában jön be a negyedik probléma, jelesül az, hogy az elnyomott országok, bónusz és gazdasági erő hiányában képtelenek lesznek elegendő fegyvert, ételt és nyersanyagot előállítani, így a játékosok élményfaktora is jelentősen csökkenni fog, ha nem lesz meg a feltétele annak, hogy napi többször tudjanak harcolni. 

Szóval úgy gondolom, hogy a játék koncepciója jelenleg hibás és ha így marad, akkor nem fog tudni nagy pályaívet befutni a vállalkozás. Reméljük a fejlesztők ráébrednek erre és korrigálják ezeket az alapvető problémákat. Legalábbis, ha nem a saját pénztárcájuk ellenségei, mint több másik klón esetében. 

Addig is próbáljuk meg kihozni a legtöbbet magunkból és a jelenlegi helyzetből és harcoljunk keményen, illetve szervezetten! 

Elnézést kérek, ha esetleg kicsit hosszúra sikeredett! 

Köszönöm a figyelmet, 
Imperator

ui.: Mivel úgy veszem észre, hogy a magyar kongresszus tagjai sajnálatos módon inaktívak és ebből fakadóan többféle kár éri országunkat, úgy döntöttem, hogy indulni szeretnék a következő választásokon, hátha tudok esetleg segíteni valamivel. 

Support

MrWaReZzSzefesKuruc2GecDawe

Comments (10)

Gratulálok az írásért! Remélem sok cikket olvashatunk a közeljövőben tőled! Két darab megjegyzést tennék a fentiekhez. 1.) Indonézek nem olyan inaktívak mint leírtad. A játék elején megindultak a Thai-ok ellen akiket eltöröltek, illetve egy következő országot is célba vettek. Viszont kb. egy hete a Japánok visszavették az elhódított területeiket, de az eredeti régióikat nem bántották. 2.) 'a támadás ingyenes, hiszen mind az NE (Natural Enemy) javaslat, mind pedig a direkt csata megindítása ingyenes'. Ez nem igaz ebben a formában. Az NE ingyenes míg a Hadüzenet (Declare War) törvényjavaslat 20 aranyba kerül. Mindezen kívül korrekt írás és remélem találkozunk a kongresszusban!
Nagyon jó írás, gratulálok én is! Egy kiigazítás a MrWaReZz kiigazításához: a közvetlen csata indítása is 10 aranyba kerül.
Köszönöm a javításokat!
Köszi az elemzést Smile
Tök jó lett!
A problémákat a bolgárok is felhozták, akik most a legszerencsétlenebb helyzetben vannak a témában. http://www.erevollution.com/hu/article/2042
Amúgy tetszett a cikk, feliratkoztam! Smile
Please, write in English in the future, excellent stuff!
Tiszta ICS. Smile
s+v