Recenzió

Rothbart - Newspaper from Hungary -

Published in Hungary - Financial analysis - 11 Jul 2016 09:02 - 15

Az akadály
Az elmélet szerint egy valaki menedzseli a „termelőszövetkezet”, és a saját vagyonát, és ipari/kereskedői tevékenységét elkülönítve, a közös vagyonból származó hasznot visszaosztva zajlik a gazdálkodás. Ez az elkülönítés azonban messze nem ilyen egyszerű, hiszen egy valutaszámla van, egy főnöke van a
potenciális munkavállalóknak, ha ipar szerint nem különül el a két tevékenység, akkor még ettől is bonyolultabb a helyzet. Az, hogy mikor mennyiért szerzünk be nyersanyagot, vagy a kész heliket épp mennyiért tudjuk eladni, hogy melyik munkavállaló hányszor dolgozott mind nagyon részletes könyvelést követelne meg.
 
Első körben tehát itt kell egy egyszerűsítést tenni, az átláthatóság két aspektusa ütközik meg: a mindent lássunk, és a lássuk, amit akarunk. Ha a másik oldalról közelítjük meg a problémát: vannak kiadásaink (nyersanyag, bérek) és bevételek (helik piaci ára), és ezekből elég jól kiszámolható, miféle bevételt termel a közös vagyon. Ez nem lesz pontos összeg, de a TSZ elnök motiválva lesz, hogy jól dolgozzon, hogy pörögjön a biznisz, mert az elvárásokat nem ő mondja ki („hát, nincs melósom, meg drága a nyersi” – „nem érdekel, ezt a célt kéne elérned, csináld, ne picsogj”).
 
A részvényesek egyhangúan megszavazták az ötletet. Pár nap türelmet kérek, amíg elérhetem a 10 alkalmazottat, utána pedig már az én saram, hogy tartsam is meg őket, készüljek fel a télre, olcsón vegyem a nyersit, és jó áron adjam el a heliket. Az eredeti tervben nem is mertem álmodni arról, hogy q5 heligyár lesz mostanra, így nem is készültem fel arra, hogy a melósokat, azok nyersanyagszükségletét, és az így felpörgő üzletmenetet szét tudjam fésülni a saját forgalmamtól, indokoltnak érzem a pár napnyi haladékot.
 
A gyarkolat majd eldönti, jó-e ez így. Jelenleg napi másfél aranyat hoz 100 arany befektetés, ez az iparmágnások által ajnározott nyersicégek jelenlegi kb egy aranyához mérten jónak mondható. Ez a befektetés tehát 60 nap körüli megtérülést ígér, a nyersicégek pedig 100 napot. meglátjuk, hogy alakulnak ezek a számok pár hét/hónap elteltével.

Az alkalom
Számítok ám a részvényesek véleményére. Az az öteletm támadt, hogy míg egy alsós heligyár menedzseri melóval 3-400ft-ot termel, a q5 a tíz alkalmazottal 2500 körül. Vagyis 30 nap után termőre fordul. A 480 arany azonban nagy pénz. Nekem lenne kedvem kiadni az alsós gyárakat fejleszthetőnek, tehát ugyancsak összedobjuk az egyszer-kétszer 480-at, és hasonlóan szétdobjuk a hozamot.

Egyúttal munkásokat keresek, versenyképes fizetéssel. Akinek tetszik az ötlet, jöjjön hozzánk dolgozni, az (indulástól is kezdve) alkalmazottak előnyt fognak élvezni, akármilyen ötlettel is álljunk elő következő akciókor (már amennyire ezt én megígérhetem a 25%-ommal).
Kinek dolgoznál inkább? Aki megmondta, hogy ne nyersanyagcégbe fektess, és ajánlotta, hogy szállj be egy jó bizniszbe, vagy aki nem akart bevenni, és akire hallgatva most nem tudod eladni a nyersidet?

Az álom
Nagy a kockázat (?) azzal, hogy valakinél van a pénzed. Egyféle biztosításban gondolkozom a termelői szövetkezetek között, ha az egyiket bannolják, a többiek kárpótolják az érintett részvényeseket. Ez persze még nem aktuális (hiszen egyedül vagyunk), de ez is bizalmi kérdés lesz, ahol elsősorban azt mérlegelném, kit ismerünk régóta. Kezd dolgozz nálam kampányba átcsapni az ötletelés, inkább abbahagyom.

Support

Comments (15)

Most ezzel a cikkel komolyan engem ócsárolsz? Neharagudj, de ez már pofátlanság a köbön. Akkor mikor írtam, hiány volt a nyersicégből és nem akartam külföldről venni. Nem a saját hasznom miatt ajánlottam, csak nem akartam, hogy külföldiek zsebét tömjem. Nekem is abból lett heligyáram, hogy többen összefogtunk csak korábban. Akkor is nyitott volt mindenkinek a belépés, nem kell a főgonosz bankár zsidó sz et rámhúzni. Főleg nem ezzel kampányolni munkásokért...
Igazad van, én is gondolkodtam, hogy tán erős ez így. mégis, amikor mondtam hogy fogjunk össze, rámugrottak, hogy inkább nyersicégbe fektessen mindenki. HA te is mondtad, akkor igen, te is tévedtél, sajnálom, ha a fenti fogalmazás erős. nem zsidóztam, nem karvalytőkéztem meg semmi ilyesmi. csak tényleg olyan érzésem volt, hogy akinek már van q5 heligyára, az nem akarja, hogy másnak is legyen. azt pedig talán én reagáltam túl.
Tisztelem benned, hogy elismerted. Lépjünk túl ezen és tanuljunk belőle. Tévedtem, bár még nem szívesen ismerném el. Majd 2 hét múlva nézzük meg jobban az árakat. A 4 lehetőségből amit felvázoltam, pont az egyikkel ezt a modult ismertettem, hogy megéri. Ezért is esett rosszul ez a fogalmazás.
Sajnálom. kihúztam, nem törlöm ki, tanuljunk belőle. haladjunk egy irányba, építsünk egy közösséget.
Köszönöm!
No, megint előrántotta valaki koszfoltos alsóinge alól az antiszemita kártyát...
Nem vagyok antiszemita, sőt ennek a szónak szerintem lófasz értelme sincs. Csak az ő sírásuk a világ ellen, egyben segít nekik erősíteni az egységtudatot. Ez egy pejoratív jelző amit én használtam, amiért ők elég jól megdolgoztak. Nem gyűlöletbeszéd volt a vallásuk ellen. Amikor azt mondom valamire cigánymunka, nem vagyok rassztista csak jelzőként használom. És ne gondold, hogy közmunkásként köpködök mikor ilyet írok, mosom és vasalom az ingem, bár van amikor a munkám megkívánja és koszos de nem szégyenlem.
Borg! o7
wat
ez akkor szép, ha minél több embernél lesz q5 te most 50 naposan q5 helitulajdonos lettél 150 nap múlva önerőből meglesz a második, 200 nap múlva a harmadik q5 helicéged bár addigra már semmi értéke nem lesz, mivel boldog boldogtalan ilyen cégeket fog birtokolni, melós meg nem lesz benne épitsetek ki másnál is q5 cégeket, álljatok több lábon
Azért a q5 heligyáraktól hamar eljutottunk oda, hogy hogyan vasalja Borg az ingjeit. Laugh
No most furán érzem magam. Félreértettem volna azt a mondatot? Laugh
Félre bizony.
én is magamra vettem azt a koszfoltos inget. azért kemény világban élünk, hogy beszólok, amiért rosszat tanácsoltatok a népeknek, mi meg összefogtunk inkább. szóval már messze nem arról van szó, hogy mi helyes és mi nem, hanem ki gyűlüöl kit a származása miatt.
én ha unatkozok, akkor hülyeségeket nézek a youtube-on Laugh De hozzászólni is szeretek itt is vagy akár a discordon Laugh