Skrita limonka

Published in Bulgaria - Social interactions and entertainment - 20 Jan 2016 10:26 - 3

Кои сме ние българите? От къде идем? Наглед прости въпроси, а отговорите много и най-разнопосочни.

Лично аз съм учила в училище, че българите дошли от Азия, смесили се със славяните и .. това е. Пък народите живели преди това по тия земи къде са изчезнали - не се знае знае ли се. Напоследък обаче чета на много места, че всъщност няма логика един многоброен народ да изчезне просто ей така. Народ или всъщност множество племена обединени под общото название траки. Одрисите - създали първи голяма богата държава и градове, бесите - притежавали проницалището на Дионис, за гетите Херодот казва, че са най-мъжествения и най-справедливия народ, добрите и миролюбиви мизи и т.н., и т.н.
Получих разрешение и ще цитирам части от статиите на един небезизвестен блогър - Павел Серавфимов - Спароток. Прав ли е, крив ли - не зная, но пък не пречи човек да си поразмърда мозъчните клетки и да почнем да се интересуваме повече от миналото си, което със сигурност не започва в 681-ва.

И така..

Преди около две хиляди ипетстотин години Херодот посещава Тракия и споделя в книгите си следното: “Тракийският народ след индийския е най-голям. Ако той се съединеше под един господар и ако бе единен, той би бил според мене непобедим и много по-силен от всичкинароди....“ 

Пет века след Херодот  Страбон също споделя това, че траките са силен и многоброен народ като даже дава конкретни цифри: „Днес (I –ви век) има 22 племена в Тракия и макар страната да е пообезлюдена (от римляните)  тя е в състояние да изправи армия от 200 000 пехотинци и 15 000 конника”.

Темата е ужасно дълга и необятна, който се интересува може да почете, ако вече не е и да коментира, ако иска.

Прехвърлям се към еРеволюцията.. траките определено имат опит с въстанията и легендарния водач Спартак. Та каква е била тракийската военна организация?

"Ударната сила на тракийската армия е тежката конница. Тя се комплектова от средите на аристокрацията, снабдена е с различни видове шлемове, ризници, щитове, наколенници, копия и мечове, с които напада, а всички се съобразяват с нея. Воините от кавалерията първи захващат сражението, към тях са отправени всички надежди."

"Тукидид дава сведения, че войската на цар Ситалк наброява 150 000 души, като една трета – 50 000 са конници. Същия автор уточнява, че армията на северните траки гетите се състои от конни стрелци."

"За качествата на тракийския кавалерист пише Кристофър Уебър описващ конфликта между Александър Велики и персийския владетел Дарий- “ Дивата и  необуздана  тракийска конница и пехота помогнаха да бъде спряна атаката на превъзхождащата ги многократно персийска конница...” -  Дори след римското нашествие,една опустушена Тракия може да изправи армия от 200 000 пехотинци и 15 000 конника. Знаем за това благодарение на Страбон.

http://trakite.info/wp-content/gallery/letnica/letnica6.jpg
Съкровището от Летница, IV в пр.н.е.И така. Твърде вероятно е да знам много малко и много от вас да знаят много повече по въпроса, но пък ми е интересно и сега съм на тракийска вълна ;)

И затова направих отряд Thracian cavalry или Тракийска конница. Който иска - да заповяда.

Support

Comments (3)

Първи с вот Smile
Хубава статия. Smile
v